Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τα παλιά παιχνίδια

Φέτος το σχολείο μας γιορτάζει τα 60 χρόνια (νέας) λειτουργίας του. Όλοι λοιπόν αποφασίσαμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο κάνοντας ένα ταξίδι με τις τάξεις μας σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Καθένας επέλεξε μια θεματική ενότητα. Η Α' τάξη ασχολήθηκε με τα παλιά και σύγχρονα παιχνίδια συνδέοντας μάλιστα όλα αυτά με την ενότητα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ της Μελέτης.

Για να βρούμε όμως πληροφορίες , έπρεπε να κάνουμε μια έρευνα. Πρώτη σκέψη βέβαια το διαδίκτυο. Αλλά γιατί να χρησιμοποιήσουμε κάτι τόσο απρόσωπο όταν μπορούσαμε να έχουμε τις πληροφορίες ζωντανά και από πρώτο χέρι;
Αποφασίσαμε λοιπόν να καλέσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες της τάξης μας. Τους στείλαμε κι ένα προσκλητήριο!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

προσκληση παππουδων from Ioanna Chats
Εδώ να ευχαριστήσω και την αδερφούλα μου που με βοήθησε στο ποίημα!

Κι έτσι ήρθαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας και η τάξη μας γεμισε!


 Οι ερωτήσεις των παιδιών πολλές και η προθυμία για απαντήσεις πολύ πολύ μεγάλη!!!
Μας μίλησαν για παιχνίδια διασκεδαστικά , που δεν μπορείς όμως να τα αγοράσεις πουθενά. Βρίσκονται στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών εκείνης της εποχής.

Παιχνίδια ατομικά , όπως η σφεντόνα, αλλά και ομαδικά , όπως η κολοκυθιά, που τα παίζεις έξω και όχι μπροστά σε μια οθόνη...

Ένας παππούς μάλιστα μας έφερε και τη χρυσόμυγα, διαδεδομένο παιχνίδι της εποχής , που ομολογώ πως το ήξερα μονάχα από ένα κείμενο στα παλιά βιβλία της γλώσσας. Μεγάλη συγκίνηση...


Μας εξήγησαν πώς έφτιαχναν τόξα και φυσοκάλαμα, ακόμα και αυτοσχέδια όπλα! Παιχνίδια αγορίστικα. Και τα κορίτσια; Τι έπαιζαν άραγε;
Οι γιαγιάδες πήραν το λόγο εδώ και μας εξήγησαν πως τα κορίτσια τότε έφτιαχναν με κομμάτια από υφάσματα κούκλες για να μπορούν να παίξουν. Μάλιστα έφτιαχναν και αυτοσχέδιους αργαλειούς με ένα κεραμίδι που του έκαναν τρύπες. Σε αυτούς τους αργαλειούς έπλεκαν ρουχαλάκια και κουβέρτες για τις κούκλες τους!

 
η εικόνα από εδώ

 
Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως αγόρια και κορίτσια δεν έπαιζαν μαζί! Παιχνίδια όπως η κολοκυθιά, τα πεντόβολα, η τυφλόμυγα ήταν παιχνίδια ομαδικά με ανάμεικτες ομάδες.
Μια γιαγιά μας έφερε 5 καρπούς και ένας παππούς ανέλαβε να μας εξηγήσει τα πεντόβολα. Παιχνίδι που πραγματικά χρειάζεται δεξιοτεχνία, ωστόσο προσπαθήσαμε κι εμείς λιγάκι να τα καταφέρουμε.


Ο παππούς του Απόστολου μας εξήγησε και πώς παίζεται το Μπιζ. Διαδεδομένο ομαδικό παιχνίδι , που δεν αποφεύγεις να φας και καμιά δυνατή ...Κάποιο παιδί κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και τη μία παλάμη ανοιχτή προς τα έξω. Τα μάτια του είναι κλειστά. Ένας από την ομάδα χτυπάει την παλάμη και όλοι αμέσως κουνώντας το δάχτυλο φωνάζουν μπιζζζζζ. Τώρα ο παίκτης πρέπει να ανακαλύψει ποιος τον χτύπησε.
 

Το παιχνίδι μας φάνηκε αρκετά διασκεδαστικό και αποφασίσαμε κι εμείς να το παίξουμε. Και τι χαρά! Κάποιες γιαγιάδες έπαιξαν μαζί μας!
Φυσικά επειδή ένα παιχνίδι ίσον κανένα , παίξαμε και μια τυφλόμυγα , που ομολογουμένως κάποιες φορές έβλεπε ολοκάθαρα :P


H σημερινή μέρα ήταν πολύ συγκινητική , μα και ιδιαίτερα διασκεδαστική!
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλες τις γιαγιάδες και όλους τους παππούδες που ήρθαν , αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν! Μας ταξίδεψαν σε άλλα χρόνια , σε χρόνια που η έλλειψη μέσων ήταν τροφή για φαντασία και άπειρο παιχνίδι! Σας ευχαριστώ πολύ!!!

3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιωάννα μου και από εδώ συγχαρητήρια!!!!Όμορφη δραστηριότητα,όμορφα παιχνίδια, καταπληκτική σκέψη για την υπέροχη συνύπαρξη παππούδων-παιδιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή